ZEDIS e-Balie

Wat is het ?

e-Balie zal de gebruikers toelaten om hun goederenbewegingen op de terminal te notificeren en vervolgens te traceren. Deze elektronische balie wordt ontwikkeld binnen de context van de automatisering van de uitvoeraangifte export (het Export Control System of ECS), alsook van de transitaangifte, meer bepaald de verplichting voor de terminalbeheerder om een elektronische aankomstmelding van goederen in containers te versturen naar de Douane & Accijnzen. e-Balie is geen vervangende douanesoftware, noch een terminal operator systeem. Waarvoor kan u de e-Balie gebruiken?

In een eerste fase kan u de balie enkel gebruiken voor de ECS aanmelding van goederen in container. Andere verschepingsvormen als breakbulk, roro en bulk zijn voorlopig nog niet mogelijk. Zowel uitvoeraangiften als transitaangiften ten uitvoer kunnen via e-Balie aangemeld worden. Bij transit is het nog steeds wettelijk verplicht om het begeleidingsdocument fysiek aan de douane te overhandigen. Een aanmelding van transit via de ZEDIS e-Balie heeft wel het voordeel dat u dan ook hiervoor de track & trace mogelijkheid kan benutten. Hoe werkt het ?

Via e-Balie notificeert de gebruiker (expediteur, exporteur, verlader, ...) de komst van een lading aan de terminaloperator. De betreffende gegevens zijn type document, kantoor van uitgang, MRN-nummer en containernummer. Een terminal en orderreferentie kan optioneel ingegeven worden. De terminaloperator kan permanent deze gegevens opvragen. Andere gebruikers kunnen enkel eBalie-gegevens in detail opvragen, en bewerken, waarvan zij zelf eigenaar zijn. Wat zijn de voordelen ?

e-Balie zorgt voor het efficiënter doorgeven van de aangiftedetails (MRN's) van de gebruiker naar de terminalbeheerder. Voor welke havens en terminals kan u de e-Balie gebruiken?

Zedis werkt nauw samen met de andere Vlaamse havens in de vzw Cargo Community Services en heeft voor het gebruik van de e-Balie een akkoord afgesloten met de haven van Antwerpen. Hierdoor kan een en dezelfde applicatie gebruikt worden voor beide havens. De e-Balie kan gebruikt worden voor verschepingen via de terminals van PSA en APMT Zeebrugge:

PSA Zeebrugge:

  • Container Handling Zeebrugge kaai 202-207
  • Zeebrugge International Port kaai 125-129

Maar ook voor PSA Antwerp:

  • Noordzee terminal kaai 913
  • Europa terminal kaai 869
  • Churchill terminal kaai 420
  • Deurganck terminal kaai 1742
  • NHS kaai 334
  • MSC Home terminal kaaien 702-736

APMT Zeebrugge:

  • APMT Terminal Zeebrugge kaai 120-123

In een latere fase volgen nog andere containerterminals, gesprekken hierover lopen met o.a. Independent Maritime Terminals Antwerpen.

Wat heb je nodig?

e-Balie werkt als webapplicatie op elke computer met Flash-player.

Wat kost het?

Het Havenbedrijf neemt de kosten van ontwikkeling en exploitatie volledig voor hun rekening. Ook de berichtkost voor het doorsturen van de gegevens via elektronische weg (via xml-bericht) én de aansluiting op het communicatienetwerk (d.m.v. een gesupporteerd standaardprotocol) worden gedragen door het Havenbedrijf.